Hallituksen leikkaustoimet lisäävät ja syventävät lapsiperheköyhyyttä

Kansanedustaja Paula Werning (sd.) on huolissaan siitä, miten hallituksen kaavailemat leikkaukset työttömyysturvaan ja asumistukeen tulevat entisestään lisäämään lapsiperheköyhyyttä. Hallituksen merkittävät sosiaaliturvaleikkaukset tulevat iskemään kovalla kädellä pienituloisiin. Sosiaaliturvaetuuksia leikataan poistamalla työttömyysturvan lapsikorotus, etuuksiin tulee indeksijäädytys, asumistukeen ja kotihoidontuen hoitorahaan heikennyksiä sekä toimeentulotukeen muutoksia. – Hallitus jankkaa päivästä toiseen samaa virttä. Virren kertasäkeistö toistaa; nämä leikkaustoimet tulevat lisäämään työllisyyttä. Mutta millä tavalla ne tulevat työllisyyttä lisäämään? Ongelmana on, että toimet päinvastoin tulevat hankaloittamaan osa-aikatyötä ja pienituloisten työllistämistä entisestään. Puhutaan kannustinloukoista, mutta esimerkiksi Eurostatin julkaisema tilasto vuodelta 2021 liittyen lapsiperheköyhyyteen puhuu eri kieltä. Siitä selviää, että Suomessa sosiaalietuudet poistavat yli 20 prosenttia lapsiperheköyhyyttä, enemmän kuin missään muussa EU-maassa, Werning painottaa.

Hintojen nousu on aiheuttanut talouksiin jo todellisia vaikeuksia. – Kun köyhyysaste ennen hintojen nousua oli n. 15 prosenttia, niin nyt se on kivunnut jo yli 20 prosenttiin. On arvioitu, että leikkaukset tulevat lisäämään lapsiköyhyyttä lähes 13 000 lapsella. Lisäksi monella taloudella palkka ei edes riitä elämiseen. Työttömyysturvauudistuksen jälkeen lapsia ei enää huomioida lapsiluvun kasvaessa. Tämänkö pitäisi kannustaa perheitä hankkimaan lapsia? Tuskin, kun nyt jo venytetään viimeistä euroa. Hallituksen arvovalinnat eivät ole lapsiperhemyönteisiä. Onko äitiyspakkauksen sisältämä pallo se hallitukselta odotettu kädenojennus lapsiperheköyhyydessä eläville vauvaa odottaville, Werning huomauttaa.

Werning muistuttaa, että talousongelmat haastavat myös lasten mielenterveyttä. Perheen vähävaraisuus ei salli ylimääräisiä kuluja ja näin ollen lapsen mahdollisuuksia osallistua tavanomaisiin toimintoihin kuten harrastuksiin. Köyhyys eriarvoistaa ja syrjäyttää lapsia ja vaikuttaa negatiivisesti yleiseen luottamukseen elämässä.

– Tätä on vaikea hyväksyä. Velkaongelmat ovat osa 100 000 lapsen perheen arkea ja tilanne tulee yhä pahemmaksi nyt lähitulevaisuudessa. Mutta hallitus ei ilmeisesti tästä välitä eikä siitä, miten perhe saa edes yhden lämpöisen ateria pöytään päivässä. Se ei nimittäin tälläkään hetkellä ole itsestään selvä asia.

Kommentit

Jätä kommentti