Hallituksen toimet ajaa nuoria taloudelliseen ahdinkoon

Kansanedustaja Paula Werning (sd.) ei hyväksy hallituksen karkeaa tapaa kohdentaa leikkaukset nuorten kukkaroon. Hallitus on päättänyt leikata opiskelijoiden opintotukea ja asumistukea. – Arjesta vieraantunut Orpon hallitus ei vain kohdista leikkauksia pienituloisiin kotitalouksiin, vaan nuoret joutuvat myös tämän taakan kantamaan. Ja se on väärin, Werning toteaa.

Oppositiopuolueet (sdp, vas ja vihr.) ovat jättäneet välikysymyksen koskien nuorten tulevaisuutta.

– Näiden leikkausten myötä nuorten tulevaisuus ei näytä hääppöiseltä, kun joutuu painiskelemaan taloudellisten ongelmien kanssa saman aikaisesti. Joko nuoret pakotetaan tekemään lisää töitä opiskelun ohella, jotta pärjäävät tai jättävät opiskelun kesken ja menevät töihin. Tämä aiheuttaa sen, että opiskelu pitkittyy, koska siihen ei jää tarpeeksi aikaa eikä mahdollisuutta. Tai vaihtoehtona on ylivelkaantuminen, Werning huomauttaa.

Nuorten ylivelkaantuminen on jatkanut kasvuaan viime vuosien aikana. Ulosottoon joutuneita alle 20-vuotiaita nuoria on lähes 1000 jokaisella vuosineljänneksellä vuoden 2022 heinäkuun tilaston mukaan. Vaikeasti velkaantuneiden 18-24-vuotiaita oli n. 7000 ja 25-29-vuotiaita n. 14 000 jo vuonna 2022.

– Velkomistuomioita ovat mm. vakuudettomat kulutusluotot ja maksamattomat verkkokaupan ostokset. Nuorilla on myös maksuhäiriömerkintöjä maksamattomista vuokrista. Tämän lisäksi suoraan ulosottoon menee esimerkiksi liikenteen tarkastusmaksut (ilman matkalippua matkustaville), sähkö ja terveydenhuollon maksut, tietoliikenneyhteyteen liittyvät maksut sekä vakuutusmaksut. Ja jos niitä ei makseta, niin nuori päätyy maksuhäiriömerkintärekisteriin ja menettää luottotietonsa. Nuoret eivät välttämättä tiedosta, mitä tarkoittaa luottotietojen menetys, joka on erittäin hankala asia ja vaikeuttaa nuoren elämää mahdollisesti monta vuotta eteenpäin, Werning sanoo.

Vuonna 2019 vaikeasti velkaantuneita nuoria aikuisia oli 9 prosenttia, kun vuonna 2022 heitä oli jo 22 prosenttia. – Suunta on siis ollut koko ajan kasvava, joka viittaa siihen, että nuorten aikuisten tulot eivät yksinkertaisesti riitä elämiseen ja välttämättömiin arjen menoihin. Uskallan veikata, että tämä on vasta alkusoittoa, sillä nyt nuoriin kohdistetut leikkaukset lisäävät heidän taloudellista ahdinkoaan ja ylivelkaantumista entisestään, Werning painottaa.

Kommentit

Jätä kommentti