EU:n ehdotus varmistaisi mahdollisuuden käyttää käteistä rahaa maksuvälineenä

Kansanedustaja Paula Werning (sd.) pitää ehdotusta tärkeänä toimenpiteenä käteisen rahan turvaamiseksi maksuvälineenä. Valtioneuvoston EU-ministerivaliokunta käsitteli kokouksessaan asetusehdotuksia digitaalisesta eurosta ja käteisestä rahasta maksuvälineenä. Euroseteleitä ja -metallirahoja koskevan ehdotuksen tavoitteena on varmistaa, että käteinen raha hyväksytään laajasti maksuvälineenä ja että sitä on tarpeeksi saatavilla. – Kuluttajat maksavat ostoksensa usein joko käteisellä tai pankkikortilla. Näiden molempien maksutapojen käyttö ei kuitenkaan ole aina itsestäänselvyys. Korttimaksujen yleistyttyä, kuluttaja joutuu yhä useimmin tilanteeseen, ettei hän pystykään maksamaan ostoksiaan käteisellä. Pidän tätä huolestuttavana ilmiönä, sillä kaikilla ei ole mahdollisuutta maksaa kortilla. Joillakin henkilöillä ei ole maksukorttia esimerkiksi siksi, että hänellä ei ole luottotiedot kunnossa. Monet iäkkäämmät ihmiset eivät myöskään halua käyttää pankkikorttia, vaan haluavat maksaa käteisellä syystä tai toisesta. Tämä käytäntö epätasa-arvoistaa ihmisiä, Werning huomauttaa. Kuluttaja-lehti on esimerkiksi muistuttanut Euroopan keskuspankin (EKP) linjauksesta, jonka mukaan käteinen on laillinen maksuväline eikä maksun saaja voi kieltäytyä käteismaksusta, jollei asiakkaan kanssa ole etukäteen sovittu muusta maksutavasta. – Kuitenkin lain mukaan elinkeinoharjoittajalla on oikeus päättää mitkä maksutavat hän hyväksyy eli periaatteessa hänellä ei ole velvollisuutta hyväksyä käteismaksuja. Esimerkiksi ravintoloissa ja jopa parturi-kampaamoissa tämä on yleistynyt, Werning toteaa. Werningin mukaan digitalisoitumisessa on otettava huomioon myös ne ihmiset, jotka eivät pysty, voi tai halua käyttää maksuvälineenä pankkikorttia, vaan haluavat maksaa käteisellä. – Pidänkin tärkeänä Euroopan komission asetusehdotusta siitä, että käteinen on hyväksyttävä virallisesti. Lainsäädäntöä olisi syytä tarkastella ja saattaa ajan tasalle myös Suomessa.

Kommentit

Jätä kommentti