Hallitukselta luvassa uusi ”kuristusmalli” pienituloisille ja työttömille

Kansanedustaja Paula Werning (sd.) pitää käsittämättömänä porvareiden halua kurjistaa pienituloisten ja työttömien elämää entisestään.

Ansiosidonnaisen työttömyysturvan työssäoloehto pitenee 12 kuukauteen. Hallitus lupailee tällä toimella ratkaista tavoitteen saada 100 000 uutta työllistä. Lisäksi työssäoloehtoa ei jatkossa karttuisi palkkatuetusta työstä. Samalla on tarkoitus ottaa käyttöön työssäoloehdon euroistaminen. Sillä tarkoitetaan, että päivärahan saaminen sidotaan tehtyjen työtuntien määrän sijaan ansaittuun palkkaan.

– Ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan kaavaillaan porrastusta. Tämä tarkoittaa sitä, että kahdeksan työttömyysviikon eli jo noin kahden kuukauden jälkeen etuuden taso laskisi 80 prosentin tasolle alkuperäisestä. Seuraava leikkaus tapahtuisi 34 viikon jälkeen, jolloin tuki laskisi 75 prosentin tasolle alkuperäisestä. Samalla omavastuupäivien määrää kasvatetaan nykyisestä viidestä seitsemään, Werning sanoo.

Työttömyysturvassa on lisäksi luvassa suojaosien poisto. Työttömiä kannustetaan kokopäivätyöhön poistamalla työttömyysturvan suojaosat ja uudistuksen vaikutuksia seurataan, ohjelmassa todetaan. Hallitus on lisäksi asettanut tavoitteeksi selvittää hallituskauden puoliväliin mennessä ”universaalin ansiosidonnaisen mallin ja työttömyysturvan keston lineaarimallin suhteessa työssäoloehtoon”.

– Näillä toimilla tarkoitetaan sitä, että kansalaisten työttömyysturvaan kosketaan kovalla kädellä, vaikka ne on verhottu joksikin aivan muuksi, Werning listaa. Työmarkkinatuki on myös leikkurin alla. Työttömille tullaan turvaamaan laaja alkukartoitus ja sen jälkeen heidän on ”vastaanotettava yksilöllisiä ja työllistymistä edistäviä palveluita velvoitteineen”. – Etuuden lähtökohdaksi on asetettu velvollisuus osallistua työllistymistä, kotoutumista ja sosiaalista integraatiota lisääviin palveluihin. Haiskahtaa Sipilän hallituksen aikaan saamaa aktiivimallia. Muistutuksena, että silloinkin kokoomus ja perussuomalaiset istuivat tämän päätöksen päällä, Werning huomauttaa.

Muitakin toimia on tulossa pienituloisten ja työttömien elämän vaikeuttamiseksi. – Nämä toimet tulevat johtamaan monen elintason laskuun yhä enemmän ja näin ollen ostovoiman kutistumiseen. Elinkustannukset ovat nousseet huimasti ruoka- ja sähkömenojen takia. Ei vaikuta hyvältä ja voi koskettaa myös rankasti keskituloisia. Olen todellakin huolissani ihmisten pärjäämisestä, Werning kiteyttää.

Kommentit

Jätä kommentti