Ulosoton vapaakuukausien lisääminen odotettu uudistus

Kansanedustaja Paula Werning (sd.) on tyytyväinen hallituksen esitykseen ulosoton vapaakuukausien lisäämisestä. Taloudellinen tilanne on monen kohdalla lisääntynyt varsinkin viime kuukauden aikana, johtuen korkeasta inflaatiosta ja sähkönhintojen noususta. Tilanne ei tule helpottumaan lähiaikoina, päinvastoin. – Vapaakuukausien lisääminen helpottaa ylivelkaantuneiden selviytymistä tässä vallitsemassa tilanteessa, joka nostaa kuluttajahintoja roimasti. Tämä muutos tulee helpottamaan ennen kaikkea pienituloisten ulosottovelallisten tilannetta, Werning toteaa. Esityksessä ehdotetaan, että pienituloisille ulosottovelallisille annettaisiin tulojen ulosmittauksesta, ilman erillistä pyyntöä, kolme vapaakuukautta vuodessa. – Nykyisin vapaakuukausia on vain kaksi. Kolmas vapaakuukausi auttaa velallisten elämää ainakin jonkin verran, koska heille jää hiukan enemmän rahaa käteen. Ja lisäksi he voivat vielä anoa neljännettä vapaakuukautta silloin, kun ulosottokaaressa säädetty muu peruste vapaakuukauden myöntämiselle täyttyy, Werning tarkentaa. Tuloluokasta riippuen, velallisille annettaisiin edelleen yksi vapaakuukausi ja muille kuin pienituloisille vapaakuukausien määrä säilyisi edelleen kolmena vuodessa. Werning huomauttaa, että esityksessä ehdotetaan myös sitä, että velallisen tuloista ulosmitattaisiin normaalia pienempi määrä, jos hänen maksukykynsä on heikentynyt huomattavasti eri syistä johtuen. Myös suojaosuuteen ehdotetaan väliaikaista korotusta vuodelle 2023. – Tämä on yksivuotinen kokeilu. Tarkoituksena on parantaa ulosottovelallisen selviytymistä tässä haasteellisessa tilanteessa. Toivoisin kuitenkin, että suojaosuutta nostettaisiin pysyvästi, sillä elinkustannukset ovat muutenkin nousseet mm. vuokrat, Werning sanoo. Nämä toimet ovat hallitusohjelmaan kirjattu ja hallitus toimii määrätietoisesti edelleenkin vellisten asemaa helpottaen.

Kommentit

Jätä kommentti