Paula Werning

Yleinen

Nykyinen hallitus jatkaa työntekijöiden kyykytystä

Keskustan, kokoomuksen ja sinisten muodostama hallitus haluaa jatkaa työntekijöiden kyykytystä . Nyt hallitus puskee jääräpäisesti omaa esitystään irtisanomissuojan heikennyksestä eteenpäin. Kasvojen menettämisen pelko on voimakas ja periksiantaminen näyttää olevan vaikeaa. Ammattiyhdistysliike on ehdottanut kolmikanta neuvotteluita nykyisen ehdotuksen tilalle. Eipä kelpaa. Mitä hallitus pelkää?
Vallasta on tietenkin vaikea luopua, kun sen on kerran saanut, vaikka tosiasiat näyttävät muuta. Nykyisillä gallupluvuilla hallituspohja ei enää olisi vallassa ja siksi on vielä yritettävä saada omia näkemyksiä läpi.
Etenkin sinisten ja työministerin käytös ihmetyttää, kun henkilö aikanaan on ponnistanut nimenomaan työtätekevien joukoista ja heidän kannattamanaan. Luulisi olevan tuskallista ajaa työnantajien etuja lakeihin. Nykyisellä pidennetyllä koeajalla työnantajan mahdollisuus irtisanoa työpaikkaan tai työyhteisöön soveltumattomat työntekijät irti, ilman mitään perustelua, on kyllä riittävä.
Hallitus on jo ajanut läpi aktiivimalli ykkösen ja yrittää vielä aktiivimalli kakkosta. Paljon lisää työtä, mutta se työ kohdistuu Kelaan ja työttömyyskassoihin, harvoin työpaikan muodossa työttömälle. Toki työllisyys on parantunut, tärkein tekijä on kuitenkin yleinen parantunut taloustilanne, eikä hallituksen toimet.
Meillä matalapalkkaisilla kuntapuolen työntekijöillä on vielä edessä ensikesänä lomarahojen leikkaus kolmatta kesää peräkkäin, kiitos hallitus tästäkin. Tosin ministerit ovat pokerina lausuneet ” kyseessä on työmarkkinaosapuolten sopimus, johon hallituksella ei ole osuutta”! Kyllä varmaan niin, kun vaihtoehtona oli hallituksen vielä kovemmat leikkaukset. Onneksi viimeisellä TES kierroksella saatiin pientä kompensaatiota, kun tammikuussa saamme ”tuloksellisuuserän” ja palkallinen isyysloma pidentyi sekä työkyvyttömyys eläkeläisen palkkojen takaisinperinnöistä luovuttiin.
Meillä on tulossa eduskuntavaalit ja jokaisen työtätekevän pitää nyt alkaa miettimään, millaisen eduskunnan ja hallituksen haluaa? Halutaanko palkansaajien kyykytystä lisää vai halutaanko yhteistyötä kaikkien yhteiskunnan osien kesken ja myös työmarkkina järjestöjen mukanaoloa päätöksissä. Yhteistyöllä saisimme myös rakennettua kaikille turvallista ja rauhallista tulevaisuutta.

Paula Werning