Paula Werning

Yleinen

Hyvässä hoidossa on kyse arvoista

Lähi aikoina olemme saaneet lukea todella ikäviä asioita ikääntyneiden ympärivuorokautisesta laitoshoidosta. Mylläkkä sai alkunsa, kun yksityisten hoivayritysten (kuten Esperi Care) palvelutoiminnassa ilmenneet räikeät laiminlyönnit nostivat keskusteluun vanhustenhoidon nykytilan. Tämä ei ole mikään uusi asia. Hoitohenkilökunta, palveluiden asiakkaat ja heidän omaisensa ovat jo vuosia nostaneet esiin näitä samoja ongelmia, joista nyt puhutaan. Itse kirjoitin Kouvolan Sanomiin 8.10.2016 Vanhukset ansaitsevat parempaa otsikoidun kirjoituksen

https://kouvolansanomat.fi/uutiset/lahella/c860a9cd-781f-466d-80c5-5a17a11042ca

Huoli on edelleen sama, vanhukset ansaitsevat paljon parempaa!

On hyvä, että vanhusten hoidon nykytilasta puhutaan, kukaan ei ole tämän hetkiseen tilanteeseen tyytyväinen. Pelkät puheet eivät kuitenkaan riitä vaan tarvitaan tekoja vanhustenhoidon puolesta.

SDP on jo vuosia ajanut sitovan hoitajamitoituksen kirjoittamista lakiin. Kokoomusta lukuun ottamatta kaikki muut hallituspuolueet ovat tulleet asiassa SDP:n linjoille. Miksi on erittään oleellista puhua hoitajamitoituksesta silloin, kun puhutaan vanhuksen hyvästä hoidosta? Väännän nyt hieman rautalangasta, jotta myös Kokoomus ymmärtää mitä mitoitukset konkreettisesti tarkoittavat. Mitoituksella 0,4 vanhus saa vuodepaikan ja ruoan. Mitoituksen ollessa 0,5 lisäksi saadaan jonkinlainen perushoito. Mikäli mitoitusta kasvatetaan lukemaan 0,65 niin vanhus saa lisää hyvää ulkoilun ja viriketoiminnan verran. Vasta mitoituksen ollessa lähellä 0,8 voidaan puhua HYVÄSTÄ perushoidosta ja YKSILÖLLISESSTÄ elämästä! Mielestäni tämä kuvaa hyvin sitä, että hoitajamitoitus on varsin merkittävä asia puhuttaessa vanhuksen hyvästä hoidosta. Keskeinen syy hoivayksiköissä ilmenneisiin ongelmiin on kuin onkin liian pien hoitajien määrä suhteessa hoidettaviin ja heidän hoidettavuuteen.

Sitovan hoitajamitoituksen kirjaaminen lakiin on mahdollista vielä päättyvällä vaalikaudella. Muutamia päiviä sitten Suomen yrittäjien paneelissa SDP varapuheenjohtaja Sanna Marin kysyi tätä pääministeri Sipilältä. Sipilä tokaisi viitaten sosiaali- ja terveysvaliokuntaan: ”Siihen valiokuntaan en enää uskalla tuoda yhtään mitään”. Juha Sipilälle vanhusten hyvä ja inhimillinen hoito voi olla vitsailun paikka, mutta SDP:lle se ei sitä ole. Asiat pitää laittaa tärkeysjärjestykseen. Hallitus ei nyt voi piiloutua aikataulujensa taakse – asia on hoidettava kuntoon!

Yhteiskunnan sivistystä mitataan sillä, miten se huolehtii ihmisistään, myös vanhuksistaan. Vanhukset tarvitsevat riittävästi käsipareja hoitamaan heitä.  Vanhuksilla on oikeus hyvään, turvalliseen, inhimilliseen ja laadukkaaseen hoitoon ikääntyneiden ympärivuorokautisessa laitoshoidossa.

  • Paula Werning, eduskuntavaaliehdokas (sd.)